Mistä löytää aikaa bloggaamiselle?

Ajan löytäminen bloggaamiselle voi olla haaste. Suunnittelemalla, tekemällä aikataulun ja kehittelemällä systeemin kirjoittamista varten varmistat, että saat (vähästäkin) ajastasi kaiken hyödyn irti.

Ajan löytäminen bloggaamiselle on tärkeää

Säännöllinen postaus on olennaista blogisi menestyksen kannalta. Tärkeää on päättää, kuinka paljon haluat kasvattaa blogiasi ja kuinka pitkälle haluat viestin leviävän. Kun pidät päämääräsi mielessä aina kirjoittaessa, on ajan löytäminen helpompaa. Säännöllinen postaus vaatii vain pientä sitoutumista ja ennen kaikkea hyvän systeemin.

Älä aseta tavoitetta liian korkealle

Jos asetat itsellesi liian kunnianhimoisen tavoitteen etkä saavuta sitä, menetät vain innostuksesi ja luovut koko projektista. Bloggaajille suositellaan paljon usein postaamista mutta ilman isoa lukijakuntaa sinun ei kannata haaskata aikaasi. Blogille, jolla on tuhansia tai kymmeniä tuhansia lukijoita, voi olla järkevää julkaista sisältöä jopa useamman kerran päivässä (riippuen sisältötyypistä) mutta pieni blogi, jolla on uskollinen 500 lukijan joukko, hyötyy enemmän harvemmasta julkaisutiheydestä.

Useammin postaaminen tarkoittaa, että sisältö blogillasi lisääntyy nopeasti ja liikkuu etusivulla nopeammin. Lukijoiden vuorovaikutus sisältösi kanssa laskee, mitä vähemmän aikaa heillä on viettää sen parissa. Räätälöimällä sisältösi julkaisutiheys lukijoidesi tahtiin annat heille aikaa rauhassa kuluttaa sitä ja itsellesi optimaalisen ajankäytön sen luomiseen.

Suunnittele sisältösi

Ennen kuin alat kirjoittamaan sanaakaan, kannattaa sinun suunnitella sisältösi. Suunnittelemalla sisältösi voit arvioida, kuinka paljon aikaa tarvitset sen luomiseen. Suunnittelemalla varmistat myös, että tuotat johdonmukaista sisältöä, jonka laatu ei heittele laidasta laitaan.

Hyvä suunnitelma auttaa sinua tutkimaan läheisesti yhteenkuuluvia aiheita loogisesti ja varmistamaan, että sisältösi on helposti kulutettavissa lukijoillesi. Jos sisältösi on huonosti suunniteltua tai sekavaa, ei kukaan jaksa lukea sitä.

Artikkelia kannattaa myös valmistella etukäteen kirjaamalla ylös – vaikka ranskalaisin viivoin – mitkä ovat pääaiheet, joita haluat käsitellä. Saat tällä tavoin ajatusprosessin käyntiin, koska voit miettiä artikkelia, kun teet muita asioita.

Voit pitää kirjaa ideoista, joista haluat kirjoittaa. Monesti hyvä idea ilmestyy juuri silloin, kun olet nukahtamassa tai suihkussa. Kirjoittamalla ylös ideoita niiden ilmestyessä keräät itsellesi pientä kirjastoa, josta voit aina hakea ideoita ja aiheita. Pidä muistiinpanovälineet aina lähettyvillä, jotta saat kaikki hyvät ideat talteen (kirjoita vihkoon, ota kuva puhelimella, käytä Post It-lappuja jne.)

Pysy aiheessa

Älä vaella liian kauas asettamastasi aiheesta kirjoittaessa. Jos keksit uusia ideoita tai aiheita, jotka eivät suoraan liity käsillä olevaan aiheeseen, laita ne muistiin toista kertaa ja toista artikkelia varten. Jos erkaannut liikaa alkuperäisestä aiheestasi kuluu sivuaiheen tutkimiseen paljon aikaa. Uhkana on myös, että sisällöstäsi tulee liian hajanaista ja vaikeasti ymmärrettävää.

Aiheesta on parempi kirjoittaa artikkelisarja, jos huomaat, että sinulla on siitä paljon sanottavaa. Artikkelisarja on lukijoille selkeämpi ja helpompi luettava kuin yksi massiivinen artikkeli. Hyvä suunnitelma on omiaan pitämään sinut aiheessa.

Jaa sisältö osiin ja käytä sisäisiä linkkejä

Jaa jo suunnitteluvaiheessa aiheet tarpeeksi pieniksi paloiksi. Sisäisiä linkkejä käyttämällä pystyt jakamaan sisältösi helpommin luettaviin osiin. Mieti, mitkä asiat kuuluvat aiheen ytimeen ja mitkä sivuavat tai täydentävät sitä.

Esimerkki: haluat kirjoittaa artikkelin, jossa arvioit uuden huulipunasarjan. Ajatuksenasi on, että artikkeliin kuuluu ohjeet oikean sävyn valitsemiseen, perusohje huulipunan käyttöön, suosituksia yhteensopivista huulikiilloista ja vinkkejä, joilla huulipunan saa kestämään käytössä kauemmin.

Tässä vaiheessa huomaat, että perusohje (1) ja vinkit voisivat (2) olla erillisiä artikkeleita, koska ne pätevät muihinkin huulipunasarjoihin ja -merkkeihin ja voisit linkittää muutakin sisältöäsi niihin.

(3) Voit myös linkittää asiaan liittyvän artikkelin, esim. arvostelun, jonka teit merkin toisesta tuotteesta tai sarjasta (lukijat saavat vertauskohdan) tai mielipidekirjoitukseen merkistä. Mieti, mikä tieto on yleishyödyllistä kaikille lukijoillesi ja mitä on hyvä tarjota niille, jotka haluavat syventyä aihepiiriin.

Sisältö linkkeineen voisi silloin näyttää tältä:

liptstick

Ajastin ja deadline

Jotta saat aikataulusi tekemään töitä sinulle sen sijaan, että sinä juokset sen perässä voit käyttää ajastinta. Kellottamalla käytettyä aikaasi pysyt keskittyneenä tavoitteessa, asiassa ja aikataulussa.

Deadline on yksi aikataulussa pysymisen parhaista työkaluista – tämä pätee niin mikro-deadlineihin kuin isompiinkin deadlineihin. Laajempi deadline voi asettua päivien, viikkojen tai kuukausien päähän ja mikro-deadline voi olla niinkin pieni kuin 30 min. kirjoittamiseen.

Varmistaaksesi, että myös kirjoitat säännöllisesti voit varata tietyn ajan päivästä tai viikosta, jolloin istut alas kirjoittamaan. Älä vain tee tätä mielessäsi vaan kirjoita se konkreettisesti jonnekin ylös; esimerkiksi merkkaamalla ajan kalenteriin varmistat, että kukaan tai mikään muu asia vie kirjoittamiselle varaamasi aikaa.

Keskity kirjoittaessasi

On yllättävän helppoa luisua kirjoittamisesta lukemiseen. Tee aikataulussasi tilaa erillisesti lukemiselle/tutkimustyölle ja kirjoittamiselle, jotta et hukkaa arvokasta kirjoitusaikaasi muuhun.

Jos et ole varma, kuinka paljon aikaa kannattaa jakaa näille voit kokeilla 2:1 suhdetta – esim. 60 min. lukemista/tutkimustyötä ja 30 min. kirjoittamista. Lukeminen ja tutkimustyö vievät enemmän aikaa, koska tarvitset aikaa lähteiden löytämiseen ja sen varmistamiseen, että ne ovat oikeassa.

Pomodoro-tekniikalla voisit esim. asettaa lukemiselle/tutkimustyölle 2 pomodoroa ja kirjoittamiselle 1 pomodoron. Tähän voit vielä lisätä 1 pomodoron verran oikolukua.

Aloita sieltä, mistä haluat

Monet uskovat (vihreellisesti), että teksti pitää aloittaa ensimmäisestä sanasta ja edetä viimeiseen sanaan. Aloita siitä kohtaa, mistä sinusta tuntuu, että haluat aloittaa. Kun alat kirjoittamaan jostakin kohtaa, loput yleensä tulevat luonnollisesti perässä. Sisältöpoliisia ei ole, joten älä haaskaa aikaa tapoihin, jotka eivät tuota tuloksia.

Älä myöskään ajattele, että sinun pitäisi kirjoittaa kuin journalisti tai että tekstin pitää olla heti ensimmäisellä kerralla täydellistä. Aloita kirjoittamalla ajatuksia lauseiksi ja parsi niistä palapelin tavoin kokonainen teksti. Liian virallinen ja jäykkä kirjoitustapa ei sovi blogiin. Blogilla lukijat haluavat kuulla sinua eli kirjoita teksti niin kuin puhuisit heille – et ole kirjoittamassa väitöskirjaa, joten ole luova: tyyli on vapaa.

Käytä mallia

Pyörää ei kannata keksiä uudelleen ilman syytä. Malli artikkeleille voi helposti säästää lukemattomia tunteja, jotka muuten menisivät hukkaan samoja asioita tehdessä uudelleen ja uudelleen.

Mallin tekemiseen sinun pitää vain tunnistaa ne avain-ominaisuudet, jotka tarvitset jokaiseen artikkeliin. Yksinkertainen ja selkeä malli tekee kirjoittamisesta tehokkaampaa ja estää sinua karkaamasta aiheesta liian kauas. Miten kirjoittaa blogiartikkeli? auttaa sinut alkuun, jos et tiedä, mistä aloittaa.

Yksinkertaisimmillaan malli voi olla seuraavanlainen:

  • Määritä 3-5 avainsanaa. Avainsanoja käyttämällä varmistat, että lukijat löytävät sinun artikkelisi hakua tehdessään. Kirjoittamalla avainsanojen hakuvolyymit ylös saat ne helposti tärkeysjärjestykseen.
  • Määritä viesti. Mitä haluat artikkelilla kertoa? Miksi ja kenelle tämä tieto on arvokasta?
  • Määritä paluulinkkipotentiaali. Mistä voit saada artikkelille paluulinkkejä? Onko olemassa esim. lehti-artikkeleita tai muita blogeja, jotka voisivat tarjota omille lukijoileen lisähyötyä linkittymällä sinun sisältöösi?
  • Suunnittele sisältö. Kirjoita ylös otsikot ja ala-otsikot, joihin haluat jakaa sisällön. Aihemalli auttaa todella paljon sisällön suunnittelussa.
  • Määrittele konversiotavoite. Mikä on konversiopisteesi (uutiskirjeen tilaaminen, pdf-tiedoston lataaminen, tuotteen ostaminen, jakaminen/tykkääminen sosiaalisessa mediassa jne.) ja kuinka monta konversiota haluat artikkelilla saavuttaa?

Voit myös asettaa itsellesi muutamia perussääntöjä kirjoittamisen avuksi, esim.:

  • Sopiva sanamäärä on 500-2000. Yksi asia, joka vie todella paljon aikaa on ensin artikkelin kirjoittaminen ja sitten siihen palaaminen sen pidentämiseen tai lyhentämiseen. Pidemmät artikkelit sisältävät yleensä enemmän asiaa, joten ne ovat arvokkaampia (lukijoille ja hakukoneille) kuin lyhyet.
  • Pidä kappaleet lyhyinä. Kappaleiden pitäminen 3-4 lauseen pituisina estää tekstiä tulemasta liian tiheäksi. Kun kappaleet ovat liian isoja, lukijat väsyvät ja jättävät lukematta. Esitä yksi ajatus per kappale.
  • Pidä lauseet lyhyinä. Pitkät, jatkuvat lauseet tekevät asian ymmärtämisestä vaikeaa. Lyhyemmät lauseet on helpompi lukea nopeasti ja pisteet antavat lukijoille tunteen tekstissä nopeasti etenemisestä.
  • Käytä sisäisiä linkkejä. Koska kaikkea ei voi sanoa yhdessä artikkelissa, tarjoavat sisäiset linkit mahdollisuuden lukijoille syventyä aiheeseen kuormittamatta tekstiä liikaa.
  • Älä käytä liian hienoja sanoja. Blogia kirjoittaessa ei tarvitse päteä: älä käytä isoja, hienoja sanoja, kun yksinkertainen, tavallinen sana käy. Keskity siihen, että teksti on selkeää ja helppolukuista – lukijat kyllästyvät helposti, jos tekstissä on liikaa sanoja, joita he eivät tunne ja menevät muualle.

Julkaise kerättyjä artikkeleita

Aina välillä – viikottain tai kuukausittain – voit tehdä postauksen, johon keräät omia tai muiden artikkeleita. Saat tällä tapaa yhden postauksen lisää vähäisemmällä työllä. Tämä tarjoaa lukijoillesi mahdollisuuden lukea artikkeleita, jotka on heiltä mennyt ohi tai uusille lukijoille mahdollisuuden nähdä minkälaista sisältöä blogistasi löytyy. Voit myös esitellä lukijoillesi hyviä artikkeleita, joita itse olet lukenut tai blogeja, joita seuraat.

Voit esim. kerätä 5 luetuimpaa artikkeliasi viimeiseltä kahdelta kuukaudelta tai kerätä yhteen artikkeleita, jotka kaikki sivuavat jotakin aihetta yhteen listaan. Saat tällä tavalla vaihtelua blogiisi ja voit samalla elävöittää vanhoja artikkeleita, jotka eivät ehkä enää saa niin paljon lukijoita mutta ovat ajankohtaisia.