URL-osoitteet (Uniform Resource Locator) ovat verkossa olevien elementtien osoitteita. Niiden kautta hakukoneet ja käyttäjät pääsevät käsiksi verkkodokumentteihin. Ne näkyvät useassa paikassa ja ovat arvokkaita hakukoneoptimoinnin kannalta.

URL-osoite

url osoite selaimessa
URL-osoite näkyy selaimen osoitekentässä.

URL:n näkyminen osoitekentässä vaikuttaa hyvin vähän hakutuloksiin mutta huonosti rakennettu URL-osoite voi johtaa kielteisiin käyttäjäkokemuksiin ja vähentyneeseen vuorovaikutukseen käyttäjiltä.

Koska hakukoneet näyttävät URL-osoitteet hakutuloksissa on niillä vaikutusta siihen, kuinka moni käyttäjä päätyy klikkaamaan linkkiäsi (klikkaussuhde). Hakukoneet käyttävät URL-osoitteita myös hakutulosten pisteyttämiseen ja ne sivut, jotka ovat käyttäneet avainsanoja kuvailevasti ja oikein niin otsikoissa kuin URL-osoitteissa hyötyvät tästä selvästi.

url hakutuloksissa
Lyhyempi URL näkyy hakutuloksissa kokonaisena ja vaikuttaa hakijoiden valintaan.

URL-osoitteen rakentaminen

Mitä lyhyempi sen parempi

Sisältöä kuvaileva URL-osoite on tärkeä mutta lyhyempi osoite on helpompi jakaa (copy-paste chatteihin, sähköposteihin, blogiartikkeleihin jne.). Lyhyempi URL-osoite myös näkyy kokonaisuudessaan hakutulokissa.

Avainsanojen käyttäminen on tärkeää…

…mutta niiden liikakäyttö on vaarallista. Lisää avainsanasi tai -lauseesi URL-osoitteeseen mutta älä turhaan toista niitä. Avainsanojen liikakäyttö pidentää osoitteen rakennetta ja saattaa hälyttää hakukoneiden roskafiltterit (spam filters), jolloin sisältösi voidaan tulkita huonolaatuiseksi.

Ajattele kohdeyleisöäsi

Kun rakennat URL-osoitetta, ajattele sitä käyttäjän näkökulmasta. Jos URL-osoite antaa selvän ja täsmällisen kuvan sivun sisällöstä, on se hyvin rakennettu. Sinun ei tarvitse mennä yksityiskohtiin vaan keskity keskeisen idean välittäminen on hyvä lähtökohta.

Käytä staattisia osoitteita

Parhaat URL-osoitteet ovat ihmisille helppolukuisia – ilman paljon parametreja, numeroita ja symboleita. Esim. kumpi alla olevista osoitteista on sinulle mieluisampi?

a) www.searchbrain.fi/blog?id=542

b) www.searchbrain.fi/kuinka-rakentaa-url-osoite

Käytä väliviivoja

Kaikki verkkoapplikaatiot eivät tulkitse alaviivoja (_), välejä (%20) tai plussia (+) oikein. Käytä väliviivaa (-) sanojen erotteluun, kun rakennat URL-osoitteita (kuten esimerkissä yllä: kuinka-rakentaa-url-osoite).

URL-osoitteen muokkaaminen

Julkaisujärjestlemät rakentavat URL-osoitteen automaattisesti otsikon perusteella. Jos tuntuu siltä, että sivun otsikko on liian pitkä tai monimutkainen ollakseen hyvä URL-osoite voit mukata sitä sopivammaksi.

url osoitteen rakentaminen
URL-osoitteen muokkaaminen on helppoa.